пародонтоза

Какво знаем за пародонтозата?

Съществуват два основни вида заболявания на венечната лигавица-гингивит и пародонтит.

Гингивита обхваща приблизително 30% от населението, докато пародонтита засяга 30% от възрастните над 30 годишна възраст. Пародонтита е деструктивно заболяване което обхваща целия опорно поддържащ апарат на зъба с прилежащата към  него гингива(венец), причина за което е хроничната бактериална инфекция.

Той е основната причина за загубата на зъби в зряла възраст. И тъй като в повечето случаи протича безболезнено, повечето хора не подозират че имат пародонтит.

Можете да познаете пародонтита по следнти симптоми – червени, оточни и лесно кървящи венци, венец отдръпнат от зъба, постояно лош дъх, загубени или разредени зъби, промяна в разположението на зъбите.

Основната причина за възникването на пародонтита е бактериалната плака по зъбната повърхност, която често действа в комбинация с допълнителни фактори като-пушене и употреба на тютюн, генетична обремененост, диабет, стрес, медикаменти, непълноценно хранене, системни заболявания, лоши хигиени навици.

И гингивита и пародонтита са заболявания които могат да бъдат лекувани и контролирани, но ранното им диагностициране и лечение дават в пъти по добра прогноза за вашите зъби.

Традиционните методи за лечение на пародонтит са консервативни и хирургични, като и двата метода могат да бъдат извършени с конвенционални средства или с лазер.

Използването на конвенционални средства често е свързано с неприятни усещания от страна на пациента, като болка, по-дълъг възстановителен период, по-голям риск от усложнения.

Знаейки това, пациентите често избират отказ от лечение, което предвещава крайният изход от заболяването. Включването на лазер в лечението води до силно повишаване на ефиктивността на методите за справяне с болестта. Усъвършенстваната лазерна технология прави процеса безболезнен и лесно поносим от пациентите и не на последно място при лазерното лечение няма сложни следоперативни грижи за обработените участици, както е при конвенционалните манипулации.

С помощта на високо енергиен лазер се постига изчистване на възпалената тъкан на венеца и премахване на бактерийте причинители на пародонтита. Лазерът има много силно биостимулиращо действие, като ускорява заздравителните процеси в тъканите и регенерацията на пародонтална кост.

При лечението на пародонтит се използват медикаменти но при комбинирането им с лазер техният ефект е по силен и употребата на антибиотици е сведена до минимум. За засилване на ефекта от лечението е добре да се включат и процедури с терапевтичен лазер, които са краткотрайни, безконтактни и напълно безболезнени. Целият ефект от лечението е много силен и пациентът буквално за 3-4 дни усеща подобряване на състоянието си и подобрява самочуствието си.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Вашият коментар