Услуги - Лазерен дентален кабинет Д-р Думанов

Нашите услуги

Конвенционално и лазерно лечение

Лазерен дентален кабинет Д-р Думанов работи с НЗОК !!!

Лечение на кариеси

Съвременната стоматология е насочена към непрекъснато търсене на по-малко травмиращи методи за лечение на зъбите,както при възрастните,така и при децата. Първата среща със стоматолога е най-важна за бъдещото лечение. Пациентът не трябва да свързва посещенията в стоматологичния кабинет с негативни емоции. Поради тази причина лазерът е най-подходящ за лечение на кариеси, тъй като е минимално инвазивен,без допир и вибрации по време на манипулацията, което води до безболезнено лечение. Лазерът успешно замества турбината и борчетата, като вероятността за случайни инциденти свързани с нараняване е сведена до минимум,тъй като накрайника на лазера не е остър,не реже и не се върти. В 90% от случаите не се изисква анестезия, пациентите чувстват изтръпване и лека топлина. Изключително подходящ е за кариеси,силанизиране и при пациенти, които бързат,защото позволява поставяне на обтурация(пломба) веднага,като рискът от развитие на вторичен кариес е сведен до минимум.

Протезиране

Възстановяването на липсващи,счупени или с влошена естетика зъби се извършва с помоща на коронки ,мостове и подвижни зъбни протези.Коронките и мостовете могат да се изработят от металокермика,чиста керамика или циркон.Когато един зъб има голяма обтурация, която е с широчина по-голяма от половината зъб, това изисква да се постави зъбна корона. Причината е, че останалият зъб около голямата пломба е толкова слаб, че е предразположен към счупване. Необичайна промяна като например цвят, форма или разстояние между зъбите може да наложи поставяне на коронки с цел зъбите да изглеждат естествени и красиви.Зъбният мост замества един или повече липсващи зъби. Конструкцията се състои от две или повече назъбни коронки, които осигуряват неподвижността на мостовата конструкция, закрепвайки се върху съществуващите зъби. Между тях се изработва средна мостова част, която замества липсващите зъби.Подвижните протези могат да бъдат цели (при липса на всички зъби) или частични (от един липсващ до един останал зъб). Всяка протеза е изградена от протезна плака и изкуствени зъби, а при частичните протези и средства за задържане и стабилизация (различни видове куки,стави, траверси и др.) Материалите, от които се изработват протезите са специална розова пластмаса,метал,мека пластмаса а може и комбинация между трите.Предимства на зъбните протези са тяхната забележимо по-ниска цена, по лесна изработка, възможност за коригиране и поправка (при счупване или в случаите когато протезата е неудобна).Недостатъците на протезите са: тяхната подвижност – храненето с протеза никога не е толкова сигурно и комфортно сравнено с храненето със зъбни мостове. Протезите са по-обемни и изискват по-дълъг период на адаптиране от страна на пациента.

Избелване на зъби

Усмивката ви играе важна роля в това как възприемате себе си, а също и във впечатлението, което правите на околните. Изследванията показват, че усмивката е това, което мъжете и жените смятат за най привлекателно у хората. Ако имате чаровна усмивка, тя ви отваря врати към един по-добър живот.С възрастта, при всички хора зъбите постепенно потъмняват като този процес може да бъде ускорен от приема на оцветяващи храни ,напитки, тютюнопушене и някои медикаменти. Повечето видове оцветяване са податливи на избелване, като по-добре се избелват жълтеникавите, отколкото сивкавите зъби. Избелването е козметична процедура, при която свободни радикали на кислорода от активни вещества(най често карбамид пероксид, хидроксипероксид), осъществяват окисляването, а с това и обезцветяването на различни наслагвания в емайла на зъбите. Преди избелване е задължително почистването на зъбния камък и полиране на зъбите. Самата процедура по избелване е с продължителност около час и е напълно безвредна. Избелващите агенти не разрушават по никакъв начин зъбния емайл, а само извличат органичните оцветители. Понякога е възможно появата на повишена чувствителност към студено, която е краткотрайна и отшумява бързо. Важно е да се знае, че ако имате коронки или обтурации, те няма да променят своя цвят и след като избелването приключи ще се наложи тяхната подмяна. Продължителността на резултата е индивидуален и до голяма степен зависи от това дали пациента е пушач и дали употребява оцветяващи напитки. Желателно е веднъж на всеки от 6 до 12 месеца да се правят освежителни процедури за запазване на цвета.

Ендодонтско лечение

Ако след травма или кариозен процес бактериите достигнат пулпата, тя се възпалява и отмира. Ако не бъде започнато лечение, във върха на кореновия канал се формира силно болезнен абсцес. Той поврежда зъба и околната костна тъкан, което може да наложи изваждане на болния зъб. За да бъде избегнато всичко това се пристъпва към продължително, а често и скъпо, лечение.Кореновото лечение обикновено включва премахването и заместването на кореновата пулпа – меката тъкан във вътрешността на зъба, съдържаща кръвоносните съдове и нервите. В хода на процедурата, ако пулпата вече не е некротизирала, се прилага локален анестетик. Зъбът се изолира от слюнката в устата чрез тампони или кофердам,и с помощта на лазера се прави отвор, който достига до пулпата, която се изважда щателно. На мястото й временно се поставя лекарство, което унищожава бактериалната инфекция.При следващото посещение временната пломба се отстранява, лекарството се изважда от кореновия канал, който се запълва с подходящ материал.

Хирургично лечение

Лазерната хирургия се основава на разрушителния ефект на лазерното лъчение върху тъканите - термични, хидродинамични, фотохимични ефекти от такова излагане, причиняват разрушаване на тъканите. Терапията се основава на фотохимичните и фотофизичните ефекти, при които, светлината погълната от тъканите, възбужда атоми и молекули в тях, активирайки терапевтичните механизми на тялото. Възможностите на зъболекаря при използване на лазер са значително разширени - той извършва малки хирургични операции в устната кухина, като вестибулопластика, френулотомия, отваряне на абсцеси, изрязване на качулки, папиломи, биопсия, хемостаза, както и лечение на афти, язви, левкоплакия, обеззаразяване на пародонтални джобове и др. Отстраняване на зъбни отлагания, стерилизация на кореновите канали. Какви са предимствата на лазерната хирургия: 1 - Унищожава бактериите; 2 - Намалява риска от инфекции; 3 - Осигурява по-бързо заздравяване; 4 - По-малко болка; 5 - Няма допир по време на лечението; 6 - Процедурите се извършват по-бързо

Пародонтална терапия

Пародонтитът е възпалително заболяване на зъбодържащия апарат, което води до кървене на венците, болка, лош дъх, а впоследствие и до разклащане и загуба на зъбите, ако не се лекува. Много пациенти са се примирили с мисълта, че пародонтозата не се лекува и не предприемат никакви мерки. Напротив! Пародонтитът е лечимо заболяване, стига то да бъде правилно и навреме диагностицирано и да се проведе адекватно лечение.
При нас задължително се включва и лазертерапия при пародонтално лечение. Тя е част от комплексното лечение.

Имплантология

Зъбните импланти са често най-доброто, а в някои случаи и единственото решение за възстановяване на различни дефекти в зъбните редици. Те се поставят в костта на мястото на липсващите зъби и целта им е да заместят тези зъби, както и техните корени.

След поставянето,костта обхваща импланта и така той остава здраво „закотвен“ в нея. Този процес се нарича остеоинтеграция и продължава от 3 до 6  месеца.Остеоинтеграцията може да бъде значително ускорена с помоща на биостимулиращото действие на лазера и специални магнитни устройства. По време на оздравителния период, зъбният имплант е покрит от венеца, за да бъде предпазен от натоварване. След това към импланта се завинтва пънче(надстройка), върху което се фиксира новият зъб подобно на короните.Поставянето на дентални имплантати има следните предимства: Съседните здрави зъби остават незасегнати; Дават възможност за здраво закрепване или трайно фиксиране на протези при тотални обеззъбявания; Постига се изключително висок естетичен резултат.

Избелване на венци

При мнго хора венците имат тъмен цвят,което най често се дължи на натрупване на меланин в тях.Хората с по тъмен цвят на кожата са предразположени към натрупване на повече меланин.Пигментацията на венците може да варира от тъмни петна до цялостно оцветяване в кафяв до черен цвят.Премахването на тъмните участъци се извършва с помоща на високо енергиен лазер,процедурата е безболезнена има незабавен видим резултат и ефекта е постоянен.